martes, 28 de octubre de 2014

Καλό απόγευμα με ¡Ibiza!!!

Η Ίμπιζα ή ορθότερα Ιβίθα και Ειβίσα (Ibiza στα ισπανικά κι αποκλειστικά επίσημα Eivissa στα καταλανικά) είναι η μεγαλύτερη από τις νήσους Πιτυούσες που ανήκουν στο αρχιπέλαγος και την ομώνυμη αυτοδιοικούμενη περιφέρεια των Βαλεαρίδων νήσων, στην Ισπανία. Έχει εμβαδόν 572 χμ² και πληθυσμό 133.702 κατοίκων (2013).

Το νησί της Ίμπιζα είναι πολύ γνωστό για τα καλοκαιρινά πάρτι του, και χιλιάδες τουρίστες το πλημμυρίζουν την βραδινή ζωή του. Ένα από τα πολλά διάσημα κλαμπ, μπαρ και καφέ του νησιού είναι και το Καφέ ντελ Μαρ.

Σήμερα το νησί φέρει επίσημα μόνο την καταλανική μορφή του ονόματός του (Eivissa) ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και η αντίστοιχη ισπανική. Η καρχηδονιακή επιγραφή 'ybsm που εμφανίζεται σε νομίσματα αποτελεί μάλλον την λέξη από την οποία προήλθαν οι μετέπειτα μορφές του ονόματος του νησιού. 

Οι δύο ερμηνείες του καρχηδονιακού ονόματος δείχνουν είτε προς την ερμηνεία του ως «νησιού των πεύκων», αντίστοιχη με την ελληνική ονομασία «Πιτυούσες» είτε προς την ερμηνεία ως «νησιού των ακολούθων του Μπες», ενός τοπικού θεού σημιτικής προέλευσης. Η πρώτη αναφορά σε γραπτό κείμενο βρίσκεται στον Ηρόδοτο (Ἐβυσός) και τον ακολουθούν ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς (Βοῦσος), ο Στράβωνας και ο Πτολεμαίος. 

Στα λατινικά η καθιερωμένη μορφή ήταν η Ebusus που μετατράπηκε από τους άραβες κατακτητές σε Υebisa. Στην τοπική ρωμανική διάλεκτο η αραβική ονομασία μεταμορφώθηκε σε Eviça που έδωσε με τη σειρά του την μετέπειτα καταλανική Eivissa, της οποίας πρώτη αναφορά έχουμε στο Liber Maiolichinus του 1115.

 ¡¡¡Feliz tarde de martes!!!
Saludos

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Programa completo de la 42 Feria del Libro de Salamanca.

  http://bibliotecas.aytosalamanca.es/es/publicaciones/documents/programa_feria_mayo_2024_web.pdf?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0akSDDCNWpg9EXE...